Zdrowe owoce liofilizowane

Chyba każdy z nas lubi owoce, zwłaszcza te, które są dostępne w sezonie, ponieważ są dojrzałe i wyjątkowo słodkie. Takie produkty można jeść bez żadnych dodatków. Jednak w sezonie zimowym mamy ich duży niedobór i możemy sięgać wtedy po mrożone.

Jakie jest zastosowanie owoców liofilizowanych?

owoce liofilizowaneLato kojarzy się nam z truskawkami, malinami, morelami, jagodami czy porzeczkami, które wyśmienicie smakują i są bogate w witaminy. Niektórzy kupują je w nadmiarze i samodzielnie mrożą, aby mieć zapas na zimę, ale taka metoda w domowych warunkach powoduje utratę wielu witamin. Ponadto rozmrożone owoce ni wyglądają już jak świeże, zatem tracą walory estetyczne. Znacznie lepsze są owoce liofilizowane, które zachowują wszystkie składniki odżywcze i witaminy oraz smakują identycznie jak świeże. Proces liofilizacji polega na usuwaniu wody w stanie głębokiego zamrożenia i obniżonego ciśnienia. Następnie kryształki lodu natychmiast przechodzą w stan pary wodnej z pominięciem stanu ciekłego, a na końcu owoce są suszone w temperaturze czterdziestu – pięćdziesięciu stopni. Powstały produkt może być w formie kawałków owoców lub proszku. Liofilizowana żywność jest dostępna na rynku już od wielu lat, choć dopiero od niedawna jest stosowana przez zwykłych konsumentów. Wcześniej była ona stosowana przez alpinistów i wojskowych, ponieważ zajmuje niewiele miejsca i jest pełnowartościowa. Liofilizowane owoce można kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością albo ze sprzętem dla alpinistów.

Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, to świetną opcją są ich liofilizowane odpowiedniki, ponieważ zawierają tyle samo witamin i wartości odżywczych. Ponadto smakują tak samo i doskonale się nadają jako dodatek do musli, jogurtu, ciasteczek czy owsianki.